Vasile CONTA – Teoria fatalismului
25,00 lei
Format A5, 174 pagini
Vasile Conta a apărut în cultura română în perioada în care România, prin personalităţile sale (majoritatea şcolite în Franţa sau Germania) era angajată în efortul de a se sincroniza lumii moderne europene. Influenţat de pozitivismul francez, de empirismul englez şi de materialismul german, Vasile Conta este cel dintâi filosof român care a construit un sistem de gândire solid, original.
Teoria fatalismului, cartea pe care o prezentăm cititorului într-o nouă ediţie, apărută iniţial în revista Convorbiri literare (numerele din sept. 1875 până în martie 1876), tradusă în 1977 în franceză de D. Rosetti-Tescanu şi apărută la Ed. G. Mayolez, Bruxelles, Belgia sub titlul Théorie du Fatalisme. Essai de philosophie matérialiste, este lucrarea filosofică prin care Conta îşi demonstrează şi impune viziunea materialistă asupra lumii.
Vasile Conta era convins la 1876 că teoria fatalismului este singurul sistem filosofic care explică totul şi se află în armonie cu totul şi singurul care ne face să înţelegem de ce armonia este perfectă între lumea fizică, lumea intelectuală şi lumea morală. Astfel, Teoria fatalismului deschide câmp de speculaţii şi demonstraţii logice privind „una dintre cele mai generale legi ale materiei”, cea mai fecundă pentru cercetarea ştiinţelor pozitive: Legea ondulaţiunii universale. Este şi cea care va întregi şi care va da forţă sistemului filosofic original al lui Vasile Conta.